איום המחצבות

תחקיר 'הארץ': המחצבות סביב בית שמש שמאיימות על השכונות הסמוכות

המחצבות סביב בית שמש שצפיות להתרחב ומאיימות על תושבי השכונות הסמוכות שגם כך סובלים מהמצב הקיים | לטענת מהנדס מקומי סדקים נוצרו בבתים בעקבות פעילות המחצבות הרועשת

חדשות העיר: לפי תחקיר שפורסם בעיתון 'הארץ', מחצבת זנוח הגדולה, ששנים רבות הייתה בבעלות חברת 'שפיר', עברה לפני שנה לידי חברת מחצבות 'כפר גלעדי' ומופעלת בידי חברה בת שלה. מאז פחתה מעט פעילות המחצבה, אך יש כוונה להרחיב מאוד את שטחה ואפילו להכפילו.

דיויד וינר תושב שכונת המשקפיים הסמוכה מספר ל'הארץ': "בכל פעם שעולה גל אבק מהמחצבה, אי אפשר לפתוח את החלונות בבית, האבק מצטבר בכמויות גדולות והפך את הבתים לאפורים". דיויד מהנדס במקצועו, מספר כי להערכתו בכמה בתים בשכונת המשקפיים נוצרו סדקים כתוצאה מהפיצוצים במחצבה, אבל לדבריו, שום גורם מקצועי לא בחן את העניין.

אחת השכונות החדשות הנבנות בבית שמש בסמוך למחצבות (צילום: אוליבייה פיטוסי)

בית שמש, עד לפני כמה עשרות שנים הייתה בית עיר קטנה, מוקפת שטחי חורש ויער. מאז היא הספיקה לגדול משמעותית, ותושבי השכונות החדשות הספיקו להתרגל לנוף חדש של מחצבות בסמוך לבית. ממזרח לעיר וסמוך לשכונות המשקפיים, נווה שמיר, הקרייה החרדית וחפציבה, ממוקם רכס שבו אחד מריכוזי המחצבות הצפופים בישראל – במגורים בשכונות אלו כרוכים באבק, רעש, תנועת משאיות ופיצוצים.

כבר עכשיו תושבי האזור מתלוננים והבעיות עלולות להחריף בעקבות תוכניות העיר בית שמש להתפשט מזרחה, לכיוון המחצבות וזאת לצד תוכניות של כמה מהמחצבות במקום להתרחב.

משאיות מהמחצבה ליד מושב נחם (צילום: אוליבייה פיטוסי)

סמוך לבית שמש שוכן מושב נחם. לא רחוק ממנו ניתן לראות את המכתשים שיצרה פעילותן של שלוש מחצבות מקומיות – מחצבת הר חרוז, מחצבת הר טוב, שבה מתוכננת הרחבה של המתקנים המשמשים לעיבוד המחצבים, ואתר החציבה דהר אל עירק – שבו פעילות החציבה עצמה עתידה להתרחב, לשטח של כ־900 דונם. לתושבי נחם מדובר בסיבה אמיתית לדאגה.

"אנחנו סובלים בצורה בלתי רגילה מאבק. קולטי שמש, חלונות, מרפסות וכלי רכב שלנו – הכל מלא אבק", אומר איתן חברוני, תושב נחם, שנאבק כבר יותר משני עשורים במפגעי החציבה באזור.

איתן חברוני ממושב נחם שליד בית שמש, ומאחוריו מחצבת הר טוב. "סובלים גם בבית הספר, בישיבה ובבניין המועצה האזורית", הוא אומר (צילום: אוליבייה פיטוסי)

לדבריו, לא רק בנחם נפגעים. "סובלים מזה גם בבית הספר ובישיבה הסמוכים אלינו ובבניין המועצה האזורית מטה יהודה", הוא אומר. "אין עם מי לדבר, תחושה של חוסר אונים".

(מתוך הכתבה שפורסמה ב'הארץ')

השאירו תגובה